Ingen är en nolla! Min mattepappa var med i P3

”Jag förstår inte. Förklara.”

Det kunde jag säga som barn till min pappa om nästan vad som helst i skolan, och han kunde förklara det. Jag förunnades med en far som är lärare och älskar att förklara. Matematik, historia, naturvetenskap, språk – you name it. Och som en bra lärare dumförklarade han oss aldrig, utan mötte oss där vi var.

Jag har länge tänkt: fler borde få ta del av detta! Och speciellt om matte som många upplever svårt och där det saknas bra lärare på många ställen i Sverige – vilket får konsekvenser i hela ingejörskåren i framtiden. 

Idag var han med i radion. KTHs Jockum Aniansson förklarade om Pi och matematikens historia i Morgonpasset i P3 (Pi3 denna dag 🙂 ) i Sveriges radio. Och han gjorde det bra och intressant – jag är så stolt! Hoppas att några fler där ute fick upp öronen för dessa fantastiska underverk som beräknare har gjort genom årtusenden, som möjliggjort mängder av de saker vi har omkring oss idag – hus, teknik med mera. Tack alla siffror för att ni varit och är våra tjänare – och ettor och nollor som transporterar denna information genom ledningarna till dig just nu!

Och grymt att programledare Kakan luskade ut att Hypatia – första stora kända kvinnliga matematikern – dog just 8 mars, det som sedan blev internationella kvinnodagen! Kanske ingen slump när socialisten Clara Zetkin valde den dagen? Hon sa indirekt: Oss kvinnor kan ni räkna med! 🙂

Jag är hursomhelst superglad att min fina pappa fick höras i etern och hoppas att han får fler chanser att väcka intresse och förståelse hos unga i Sverige för räknandets konst! Så de klarar skolan och vardagen, ifall de inte vill bli nya sifferbryare! 

Räkna med oss – viskar krumelurerna till oss…. 

Räkna med oss! 

Idag används matte man kom på på 1800-talet för mobiltelefonernas programmering. Undrar vad dagens matte kommer användas till i framtiden!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Livstankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s