Busiga Biet – Buzzy Bee! flyger i Halloweennatten

Foto: David Eriksson

Foto: David Eriksson

Hur föds en karaktär?

Jag har en som kom till härligt organiskt. Biet.

Hon föddes på midsommar av en slump. En hittad, randig tröja kom som gåva och tillsammans med min guldbasker, blev jag utnämnd till bi. För den kreativa festivalen Borderland på Gotland i juli fick hon återuppstå och för att tillföra ett interaktivt element började jag dela ut honung till folk. Det var populärt att surra runt i sommarnatten och det perfekta sättet att få kontakt med folk.

Strax efter var det Pridefestival i Stockholm och vad passar då bättre än BI? Så med min vän Anna som var vackert blommigt klädd var vi BLOMMA OCH BI – och fångades på många linser i paradtåget. Biet surrade sedan vidare över hela Atlanten och delade ut honung i Nevadas öken på Burning man-festivalen i augusti. Hemkommen i september ordnades en kulturparad i Stockholm för att hylla kulturen. Där mötte jag fantastiskt visionerande Bill Schacht som ordnar Stockholms största halloweenparad och evenemang: Shockholm med utställning på Stadsmuseet med mera.

Så imorgon ska Busiga Biet surra på både Medborgarplatsen och i Kungsträdgården, nu med en liten bisvärm, och BIdra till att bäst utklädda halloweenpersoner, stora som små, belönas. Jag spelar BIrollen till konferencier fantastiska David Eriksson från Cirkus Cirkör. Otroligt kul och spännande att bisitta! Och intressant att se hur en karaktär kan födas så organiskt. Det är väl det som är det bästa. När saker växer av sig själva.

Och BIET passar ju in på mig: aldrig stillasittande, busig, stickig, surrande men ändå lite söt. 🙂

Och ämnet är aktuellt: Skavlan i SVT tog nyligen in biforskaren Gro Amdam som gäst apropå att bin dör i allt fler delar av världen. Och det blir svårt för oss klara oss utan bin: de pollinerar en tredjedel av alla människors mat. För att inte nämna den roll de har för övriga ekosystem.

Frågan är alltså inte att vara eller inte vara – to bee or not to bee?

The question is HOW to bee!

Hur ska vi vara i den här världen?

Som en klok kvinna sa: To do, you got to be(e) first.

Jag säger: Without beeing, there won’t be any honey in the world. And we need some sweet honey to make this world go around.

Välkomna imorgon till Medborgarplatsen kl 15 och Kungsträdgården kl 18 om ni vill uppleva surr och buzz, och se över tusen personer utklädda på bästa sätt!

BEE HAPPY!

Annons

Lämna en kommentar

Under Livstankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s