Är du oavlönad materialförvaltare?

Äga skapar oro – sa muminmamman. Och så säger min mamma när hon rensar, ger bort saker och bara hyr sommarställen och bostäder, alltså inte köper. Ungefär det som vi borde göra med jorden, hyra den, inte försöka äga den.

Tidsforskaren Jörgen Larsson har beskrivit vårt växande materiella liv bra:
”Ägande och konsumerande tar tid i anspråk. Först sak man tjäna in pengarna, sen ska man hinna använda det, att inte hinna använda ditt nyinköpta piano kan bidra till tidspress. Man ska läsa tester om det man planerar att köpa, sedan ska man göra själva inköpet, därefter ska man sköta om det man har köpt, sedan ska man kanske reparera det när det har gått sönder och så ska man förvara det och flytta runt det, upp på vindern och till sist ska man göra sig av med det.

Allt det där är ett ganska omfattande konsumtionsarbete som bidrar till tidspress. Vår fritid gå allt mer åt till vårt oavlönade extraknäck som materialförvaltare.”

Som oxe känner jag det materiella oket extra tungt, men jag vill kasta av det. Rensa och göra mig av med saker, onödiga tyngder. Kanske vill jag bli the buffalo som springer på prärien, istället för oxen som dras framför plogen. Ploge, plåga… Det kanske inte är en slump.

Ja muminmamman du har rätt!

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Livstankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s