Att vända kampen – inte kappan – rätt

Det har nu gått knappt en vecka sedan den sorgligaste norgehistorien rullades upp för oss. Att det mänskliga sinnet är kapabelt till allt, och att när hjärtat är satt i karantän kan gå riktigt illa vet vi nu med förödande resultat. Alla dessa engagerade ungdomar som fick en alldeles för tidig och förfärlig död. Allt sorgearbete som kommer ta lång tid för de anhöriga.

Landsgränsen är imaginär egentligen, det kunde varit du och jag. Och Breivik kunde varit min klasskompis. Universalisten i mig är glad att det var en blond, vit kille. Rasismen behöver inte mer stöd. Och det var ett nyttigt slag i magen på all media och maktpersoner som hastade mot islamismantaganden, att se att fundamentalismen inte hör samman med hudfärg, religion eller ursprung.

Att nu frossa i massmördarens förflutna och aktuella viljor är tämligen beklämmande. Medeltidens skampåle lyser på löpsedlarna, vars blodvittring verkar stor: nu är det inte en dokusåpakändis utan en riktig massmördare som kan kartläggas och säljas i detalj. Colosseums slakter sker nu virtuellt, frossande.

Att ge honom mycket uppmärksamhet är dock kontraproduktivt tror jag om syftet är att se till att det inte händer igen (vilket det borde vara. eller var vi barbarer…?). Han riskerar bli en martyr och heroisk hjälte i vissa kretsar, en som spelar medierna precis som han vill – vilket hans gamla klasskamrat och nu NRK-journalist varnar för. Varje gång hans manifest ges medial uppmärksamhet, hur mycket skarp analys det än är, vinner han.

Han är en mycket lost soul som behöver hjälp. Ge honom det och intet mer och låt oss gå vidare till den viktigaste frågan: vad kan vi göra för att fånga upp unga som börjar tänka i liknande banor?

DÄR och endast där borde fokuset i en sann, frisk, konstruktiv demokrati ligga.

Och det gäller alla parter: skola, politiker, myndigheter, arbetsplatser men också och mycket framförallt media. Medierna består av medborgare som jobbar för att berätta saker för andra medborgare. Att tänka något annat är hybris, cynism eller strutsaktigt. De flesta journalister jag känner valde yrket en gång för att de trodde att mer information och sanningsenliga, bra berättelser skulle bidra till det här samhället. Så var det på JMG. Alltså borde det vara helt i linje med de flesta journalister värderingar att arbeta för ett bättre samhälle genom sin rapportering. Och nu t ex berätta historier om hur unga tänker, varför de tänker så, positiva exempel på där folk blivit mindre hatiska (à före detta nynazist etc). Kanske bemöta islamofobin med verkliga historier om hur de flesta muslimer lever lugna, sköna liv i såväl Norge som Sverige. Eller något konstruktivt i alla fall.

Breiviks bild av islam är antagligen till största delen uppbyggd av medieintryck. Han känner nog få muslimer själv. Och som de flesta av oss har han säkert påverkats av mediernas berättelser sedan elfte september om islam – en bild som jag själv upplever sakta varit demoniserande. Varje gång en artikel eller ett inslag pratat om ”muslimer” som en bestämd grupp, och ibland i opposition till ”resten” av samhället, så har man, mediekonsumenter och producenter tillsammans, mentalt vandrat ner i vi-dom-träsket. Att han varit inspirerad av Bush korstågssnack gör det inte bättre. Vilka ord vi väljer är så viktigt, eftersom det bygger vår mentala världsbild. Kan det ens finnas något ”krig mot terrorismen”, hur skjuter man ihjäl en ideologi eller tanke? Mediernas storytelling om vår tid är A&O för framtiden.

Journalister ska vara objektiva i sina berättelser, alltid, men att välja vad man berättar är redan ett val. All nyhetsvärdering bygger just på värderingar: vad behöver detta samhälle höra just idag? Och detta samhälle behöver inte fler skampålar, stupstockar och publika skändningar. Det behöver samling, glädje, värme, samarbete och kreativitet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Journalistik, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s